Kort om Irsk terrier; udseende, væsen og baggrund

Af udseende er det en robust, men alligevel elegant, hund; en spændstig størrelse medium. Rød og ruhåret. Den fører sig gerne frem med selvsikker munterhed. Stammer (indlysende nok) fra Irland. Her var den oprindeligt bondens eneste hund, og skulle derfor være både hårdfør og kunne klare mange forskellige funktioner; jagt sammen med bonden, skadedyrsbekæmper på gården; mus, rotter og vildkatte. Den skulle advare, hvis fremmede nærmede sig, men ikke gø unødigt. Og passe på børnene og være deres legekammerat. Den nuværende irske terrier har alle evnerne i behold. Og er lige så omstillings parat. Den slapper gerne af i kurven eller, hvis den må, på sofaen. Og skifter til top tempo udendørs. Musejagt udføres med stor entusiasme. Og så er den er meget glad for og tålmodig med børn. Racen har ry for at være lidt af en slagsbror. Det mener jeg er ufortjent. Det ER en terrier, og som sådan underkaster man sig ikke bare. Men hvis du ellers er bevidst om at socialisere din hvalp med masser af kontakt og leg, med andre hunde i forskellige aldre og størrelser, så finder du ud af, at en irsk terrier, selv højt op i årene, elsker at lege.

Træning

Det er ikke så almindeligt at bruge den irske terrier til aktiv jagt mere, men indenfor agility, spor og sågar lydighed er der mange dygtige irske terriere. Er du ikke til organiseret hundesport, er det stadig vigtigt, at aktivere din hvalp/hund. Den har både brug for motion af krop og hoved. Det er en meget intelligent race, og får den ikke fornuftige mentale udfordringer, kan den sagtens selv finde på noget. Og det ’noget’ er ikke nødvendigvis ’noget’, som du som ejer, synes er særlig fornuftigt.

Indlæring skal ske gennem leg, motivation og afveksling. Skæld ud og straf virker ikke, og hunden mister helt lysten til at samarbejde med dig. Variation er vigtigt. Hvor f.eks. en Border collie sagtens finder sig i mange gentagelser af den samme øvelse, så keder ireren sig hurtigt, og finder så bare selv på noget sjovere. Den er vældigt lærenem, når du vel at mærke tager højde for, at det er en meget selvstændig race. En rigtig terrier! Den har behov for en meget fast (ikke hård) og kærlig hånd. Og masser af humoristisk sans er ikke af vejen!

Mere om

Du kan finde mange, og mere udførlige, beskrivelser både af den Irske terriers historie, væsen og udseende (standarden), hvis du går ind på siden ’Links’. Der står også lidt om, hvad du kan forvente at finde på de forskellige hjemmesider.